Bu sayfanın düzgün çalışması için Javascript gerekir.

Cut (Kesim) Nedir? - RONAFF PIRLANTA

Cut (Kesim) Nedir?

Bir elmasın kesimi, şekline değil, elmas kesicinin elde ettiği oran, simetri ve cila dengesine işaret eder. Elmasın ne kadar iyi kesildiği, elmasın genel güzelliğiyle doğrudan ilişkilidir. Bir elmas ne kadar iyi kesilirse, elmasın ışığı yansıtma ve kırma yeteneği o kadar büyük olur. Modern elmas kesiciler, ışığın elmasların içinden nasıl geçtiğini anlar ve elmasın iç parlaklığını en iyi şekilde optimize etmek ve onu en iyi şekilde göstermek için bir dizi belirli oran ve açı oluşturmuştur.
Kesim; pırlantanın kriterleri arasında insan elinin değdiği tek kriterdir ve kesim dışında tüm özellikler pırlantanın doğallığından gelir. Bir Pırlanta ne kadar güzel kesilirse o kadar parıltı verir ne kadar parıldarsa o kadar severek kulanırsınız.

 

 

FAIR Kaliteden veya güzellikten ödün vermeden boyutu optimize etmek için üstün kaliteli kesim. Giren ışığın çoğunu yansıtır.
GOOD Kaliteden veya güzellikten ödün vermeden boyutu optimize etmek için üstün kaliteli kesim. Giren ışığın çoğunu yansıtır.
VERY GOOD En iyi parlaklık ve ateş kombinasyonunu yaratmak için mükemmel kalitede kesim. Elmasa giren neredeyse tüm ışığı yansıtır.
Excellent ile arasında ki parıltı farkını ayırt etmek çok zordur.
EXCELLENT Bu elmaslar en çok istenen boyutlara sahiptir ve mümkün olan maksimum ışığı döndürmek için oranlanmıştır. Bu kesimdeki pırlantalar en iyi ışıltıyı bize verir. 

 

 PIRLANTANIN BÖLÜMLERİ

Bir elmasın çeşitli oran faktörleri, elmasın ışığı yansıtma kabiliyetini anında etkiler. Bir elmasın çapa göre tabla boyutu ve derinliği, elmastan gelen ışığın dönüşünü büyük ölçüde etkiler.

 

 


TABLA Elmasın üst kısmındaki düz yüzey
TAÇ  Kemer ile tabla arasındaki bölüm
KEMER Bir elmasın en geniş kısmının etrafındaki dar kenar, tacı pavyondan ayırır. Mücevherat içine yerleştirildiğinde bir elmasın tutulduğu ayar kenarı olarak da adlandırılır.
KÜLAH Kemerden külah ucuna akdar olan kısım
KÜLAH UCU Külahın en altındaki faset ya uçtaki son noktaya denir
FASET Pırlanta üzerindeki her kesim çizgisine verilen isimdir, her pırlantada 57 adet faset vardır