4C Kuralı
Pırlantanın değerini belirleyen 4 ana kriter vardır. Bu 4 kriterin sonucu bize o taşın parlaklığını verir.
Pırlantanın 4 C'sini biliyor olabilirsiniz, peki ya beşinci C?
Bir sonraki pırlantanız için doğru ve güvenilir kaynak bulmanın neden önemli olduğunu anlatmak istiyoruz.
Aklınızda mükemmel bir benzersiz mücevher parçası var ve şimdi mükemmel pırlantaya ihtiyacınız var. Bir pırlanta seçerken göz önünde bulundurulması gereken birçok faktör vardır - aslında beş. Muhtemelen 4 C pırlantayı duymuşsunuzdur: renk, kesim, berraklık ve karat. Peki ya elmasların beşinci C'si: güvenilirlik ve doğru bilgi. Bu faktörlerin her birini anladığınızda, bir pırlanta satın alırken bilinçli bir karar verebilirsiniz.
Elmasların İlk C'si: Renk
D harfinden Z harfine 20 adet renk vardır. H color beyazın son rengi olup, I color dan itibaren çok hafif renkli beyaz olarak başlar ve sarıya doğru gider. D-E color ekstra beyaz. F-G color nadir beyaz olarak geçer. Aralarındaki farkı gözle görmek çok zor olup sadece kıyaslanarak veya laboratuvar ortamında seçilebilir.
Bir pırlanta, renk eksikliğine bağlı olarak Gemological Institute of America (GIA) veya Antwerp World Diamond Center (HRD) ölçeğinde bir renk derecesi alır. Uzmanlar, renksiz bir pırlantanın en nadide olduğunu düşünüyor. Renksiz bir pırlanta, sarı, kahverengi veya gri görünümlü bir pırlantadan daha değerlidir. Bir pırlantada ne kadar çok renk görünürse, o kadar az değerlidir.
Elbette elmaslar da gökkuşağının tüm renklerinde bulunur. Ancak bir pırlantanın değerini belirlemek amacıyla, gerçek renkli pırlantaların farklı bir ölçeği vardır. Renkli bir pırlanta için alışveriş yapıyorsanız, rengin doğal olup olmadığını veya pırlantanın bir renk elde etmek için işlem görüp görmediğini sorduğunuzdan emin olun.
Doğal ve laboratuvarda yetiştirilen elmaslar çeşitli renklerde gelir. Bununla birlikte, bazı doğal pırlantalar çok değerli olamayacak kadar sarı, kahverengi veya gridir. Bu pırlantalar, alıcılar için daha çekici hale getirmek için genellikle çeşitli renklerle işlenir.
Elmasların İkinci C'si: Kesim
Kesim, insanoğlunun dokunduğu tek kriterdir. Laboratuvarlara göre her karat pırlantanın en ideal ışık veren kesim dereceleri bulunmaktadır. Örneğin; 1.00 ct yuvarlak şekil bir pırlantanın olması gereken en ideal çapı 6.50 mm’dir. Eğer bu çapta ise bize verebileceği en güzel ve en çok ışıltıyı verir ama o pırlanta 6.00 mm ise Good kesim olur ve daha az parlar eğer 5.60 mm ise Fair cut olur ve daha da az parıltı verir. İdeal çapta ve kesimde bir pırlanta Excellent ya da Very Good adını alır.
Bir pırlanta ne kadar iyi kesimde olursa o kadar çok içerisinde ışık gezer ve daha çok parlar. Eğer kalın kesilmiş ise içerisinde ışığı hapsedemez ve bize donuk bir görüntü sağlar. Çeşitli elmas kesimler, ışığın mücevherin içinde yansımasını sağlayarak daha parlak ve cesur görünmesini sağlayarak ışığı ve gözleri yakalayan nişan yüzükleri yaratır.
Elmasların Üçüncü C'si: Berraklık
Berraklık, pırlantanın yer altında oluşum sürecinde içlerinde oluşan doğal izlerin, büyüklüğü, küçüklüğü, rengi, yeri ve en önemlisi pırlantanın parıltısına ne kadar etki ettiğine göre ortaya çıkan çok önemli bir skaladır. Tertemizden başlar ve gözle görülebilen izlere kadar giden bir skala ile karşımıza çıkmaktadır. Pırlantanın en önemli uzmanlık alanlarından biridir.
Neredeyse tüm pırlantaların aynı zamanda inklüzyon olarak da adlandırılan iç işaretleri vardır. Bu küçük kusurlar çıplak gözle hemen görülmeyebilir. Ancak uzmanlar, iç inklüzyonların pırlantanızın dış görünüşünü nasıl etkilediğini görebilir. Dahili işaretler yeterince büyükse ışığı engelleyebilir ve yansımayı ve parlaklığı azaltabilir.
Dahil etme, ışığın pırlantanızın içinde nasıl yansıdığını değiştirmiyorsa değeri o kadar etkilemeyebilir. Bununla birlikte, büyük, koyu veya kötü yerleştirilmiş inklüzyonlar bir pırlantanın değerini düşürebilir. En yüksek değerlere sahip pırlantaların bile küçük inklüzyonlara sahip olduğunu ve her pırlantanın benzersiz olduğunu unutmayın. Uzmanlar, netliği kusursuzdan dahil edilene kadar değişen bir ölçekte sıralar.
Elmasların Dördüncü C'si: Karat
Karat, belki de pırlantaların en bilinen C'sidir. Çoğu kişi karat ağırlığının bir pırlantanın boyutunu tanımladığına inansa da, aslında ağırlığını tanımlar. Bununla birlikte, boyut göz önüne alındığında ağırlık en büyük faktördür, bu nedenle kolay bir karışımdır.